Boek Thijs van Vlijmen

Boek over herbezinning herdenken Tweede Wereldoorlog


Aan de vooravond van 75 jaar vrijheid in Nederland, beraden velen zich op de wijze waarop we in de toekomst de Tweede Wereldoorlog het beste kunnen blijven herdenken. Want beleven en ondergaan we op 4 mei en 15 augustus nog dezelfde dodenherdenking? Vieren we op 5 mei nog wel dezelfde bevrijding? Wat doen die bijzondere dagen met ons en vooral waartoe zouden ze ons moeten aanzetten? Oud-lid van de Tweede Kamer en oud voorzitter van het NKT, Thijs van Vlijmen schreef er m.m.v. schrijver Laurens van Aggelen het boek ‘Het verleden herdenken in het nu’ over.


Op ‘Beukbergen’, het Vormingscentrum van de Diensten Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht, overhandigde de schrijver op 27 september j.l. het eerste exemplaar van het boek aan kolonel der mariniers b.d. Jos Coumans, bestuurslid van het ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’ en ceremoniemeester tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam.
Van Vlijmen beoogt met het boek eenieder aan te zetten na te denken over wat we willen doorgeven aan jongeren en toekomstige generaties. “Wij ouderen maken bij het herdenken gemakkelijk de fout om de huidige generaties bij voorbaat te verwijten dat ze de oorlog niet hebben meegemaakt en daarom niet echt betrokken willen of kunnen zijn bij onze herinneringen en ervaringen”, aldus de auteur. ” Laten we ons zowel individueel als collectief afvragen of we nog aan dezelfde kant van de geschiedenis staan; aan de zijde van de veteranen; aan de groeve van de generaties die onze vrijheid en vrede hebben opgebouwd en daarvoor hun leven gaven.”


Coumans sprak namens het ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’ zijn waardering uit over de wijze waarop Van Vlijmen er met dit boek toe bijdraagt dat de idealen waar velen jonge mensen in de Tweede Wereldoorlog voor vochten ook in de toekomst blijven voortleven onder toekomstige generaties. “Omdat het belangrijk is dat de jongeren van vandaag en morgen ook in verzet komen tegen de onrechtvaardigheden en misstanden van onze eigen tijd.”

In ‘Het verleden herdenken in het nu’ tekent Van Vlijmen op welke vernietigende werking globalisering heeft op onze maatschappij. Hoe egoïsme, egocentrisme en materialisme de wortels zijn geworden van nieuwe conflicten die tot nieuwe brandhaarden leiden. Maar ook tot de rigoureuze afbreuk van de verzorgingsstaat die we na de oorlog nog zo mochten koesteren. “Onze huidige ‘egocentrische samenleving’ heet naar de menselijke ‘waarden’ gemeten daarom ook ‘slechts’ participatiemaatschappij en daarmee is ons land tot een ‘ego-land’ geworden.

Meer informatie over het boek ‘Het verleden herdenken in het nu’ is te vinden bij uitgeverij White Elephant Publishing: www.we-publishing.nl.


Over de auteur:

Thijs van Vlijmen (1930, Overveen) kwam als oorlogsvrijwilliger in dienst en verliet het leger in 1951 als eerste luitenant. Van 1981 tot 1994 was hij lid van de Tweede Kamer en onder andere lid van het NATO-parlement. Naast diverse andere functies was hij van 1997 tot 2004 voorzitter van het Nationaal Katholiek Thuisfront.

Deel dit bericht:

Meer berichten

Goede vrijdag 15 april 2022

Normaal gesproken organiseert het Nationaal Katholiek Thuisfront en de dienst Rooms Katholieke Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht voor militairen, veteranen en hun gezinnen op Goede Vrijdag een Kruisweg in het

Requiemviering 6 november 2021

De Nationale Herdenkingsviering voor overleden Defensiepersoneel zal in 2021 plaatsvinden op zaterdag 6 november, tenzij er opnieuw maatregelen zijn genomen in het kader van de Corona pandemie. Requiemviering 2021 ook

Boek: Als vrede je lief is

Boekpresentatie ‘Als vrede je missie is’ geschreven door Mineke de VriesVorig jaar september ontving het bestuur van het NKT een informatiemail van mevr. Mineke de Vries. In deze mail beschreef mevr.