Foto’s rondleiding Indie monument roermond

Rondleiding bij het Nationaal Indië Monument en het Monument voor Vredesoperaties.

Voorafgaand aan de Goede Vrijdagviering voor militairen, veteranen en hun thuisfront organiseerde het Nationaal Katholiek Thuisfront een bijeenkomst bij het Nationaal Indië Monument. De bezoekers werden hartelijke ontvangen in het Generaal Spoor Paviljoen bij het Nederlands Indië Monument. Een kopje koffie en een stukje Limburgse vlaai mocht natuurlijk niet ontbreken.
Het Nationaal Indië-monument 1945-1962 is een monument in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond. Het monument herdenkt de meer dan 6200 Nederlandse militairen die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Hub Aendekerk, aalmoezenier b.d.
Een 26-tal militairen, veteranen en belangstellenden hadden zich aangemeld voor deze bijeenkomst. Oud-aalmoezenier Hub Aendekerk,(84) verteller rond het Indië-monument, heette de gasten welkom en begon te vertellen waarom het zo belangrijk is om te blijven herdenken en hoe het Nationaal Indië Monument en daarna het Monument voor Vredesoperaties tot stand is gekomen. Na een korte presentatie binnen volgende wij Hub, die in mei 85 hoopt te worden, naar buiten.
Heel bevlogen legde Hub uit wat de symboliek van het monument is. Symbolen die de relatie aan geven van onze toenmalige militairen met Nederlands Indië en de ervaringen die zij daar hebben opgedaan. Indrukwekkend! 
Het monument is een ontwerp van de Roermondse beeldend kunstenaars Wijnand Thönissen en Dick van Wijk en bestaat uit verscheidene onderdelen.
Centraal staat de obelisk met kroonduif. Bij de obelisk is een fontein met karbouwkoppen geplaatst. Achter de obelisk staan achttien driehoekige roestvrijstalen zuilen, gedenktafels met plaquettes en een bronzen borstbeeld van generaal S.H. Spoor (1994 – Marian Gobius), de toenmalige bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten.
Door krijgsmachtonderdelen van de toenmalige krijgsmacht zijn op de gedenktafels bijna 200 plaquettes geplaatst. De roestvrijstalen zuilen bevat de namen van ruim 6.200 gesneuvelde Nederlandse militairen.
De tekst op de roestvrijstalen zuil luidt: PALMAM QUI MERUIT FERAT. (ERE WIE ERE TOEKOMT).
Het was een hele interessante ochtend en een goede opmaat naar de Kruisweg in het Kruiswegpark.
Meer informatie vindt u op de website: https://www.nim-roermond.nl/

Met dank aan fotograaf Pim Ermers.

Deel dit bericht:

Meer berichten

Militaire bedevaart Lourdes 2023

Al vele jaren organiseert Stichting Militaire Lourdes Bedevaart bedevaart naar Lourdes, in nauwe samenwerking met de dienst Rooms Katholieke Geestelijke Verzorging (RKGV). Jaarlijks reizen ze in mei met zo’n 200