Wordle: Waardering Aandacht Erkenning Respect
  • header4.jpg
  • header6.jpg
  • k9.jpg
  • k8.jpg
  • header7.jpg
  • header1-2.jpg
  • header2-1.jpg
  • k2.jpg
  • header2-3.jpg
  • k5.jpg

P Ort

Lourdes

Streng gelovig, religieus. Het zijn termen die mensen niet vlug gebruiken om mij te beschrijven. En toch beschouw ik het als een eer dat ik afgelopen Hemelvaart mee mocht met de jaarlijkse bedevaart naar Lourdes. Het was een ervaring die me raakte en die ik graag met u wil delen. Ik hoop dat u me die kans geeft.

Hoewel het Rooms-Katholieke geloof natuurlijk belangrijk is bij de bedevaart, draait het, voor zover ik kon zien, niet alleen om religie. Centraal staan kameraadschap en verbroedering, gekoppeld aan bezinning. De ceremonies, de lichtprocessie, de grot zelf: jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 militairen uit ruim 40 verschillende landen worden er stil van, de jongeren onder hen helemaal.

Het contrast met het dagelijks leven is groot. Alles gaat snel, alles gaat altijd door. Even tijd nemen voor jezelf, in alle rust een aantal belangrijke zaken overdenken, is dan bijzonder. Het is een mooi cadeau aan jezelf.

Het is ook een geschenk dat zo’n bedevaart iedereen ruimte biedt om het eigen verhaal te delen. In de stilte word je dan gehoord. Het blijkt er makkelijker en eenvoudiger om in eigen woorden de ervaringen te delen. Mensen vinden steun en kracht bij elkaar en komen er sterker uit.

Sinds het ontstaan van de internationale militaire bedevaart in 1958 doet Nederland er al aan mee. De aalmoezeniers van de Dienst Geestelijke Verzorging van de DPOD organiseren dat. Ik kan uit eigen ervaring nu zeggen: dit is personeelszorg in optima forma.

Defensie biedt een goed systeem van nazorg en een bedevaart als deze is een van de facetten daarvan. Iedere militair maakt tijdens zijn of haar werk wel dingen mee die vragen oproepen, twijfels losmaken en soms moeilijk te verwerken zijn. De militaire bedevaart stelt ze in staat om daar met de ‘band of brothers’ over te praten.

Lourdes brengt de deelnemende militairen bij elkaar, biedt ze ruimte voor bezinning, contact en kameraadschap. Ik ben in ieder geval rijker teruggekomen dan dat ik ging.

 

Commodore ir. Peter Ort
Commandant DPOD

p Ort

Doneren

Gironummer:  NL90INGB0000007033 ten name van Stichting Nationaal Katholiek Thuisfront

 

Contact

Stichting Nationaal Katholiek Thuisfront Postbus: 2177
3700 CD Zeist
T. 06 54796857
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

anbi

Activiteiten

 

3 november 2018
Requimviering te Best

Aanmelden Herdenkingsdienst